Jak przygotować eklerki w domu?
Czy istnieje coś lepszego od małych eklerków z kremem budyniowym, polanych czekoladą i rozpływających się w ustach? Nie wydaje nam się! Ten niebiański deser nie jest prosty do przygotowania, jednak z naszym przepisem z pewnością dasz sobie radę. Jak zrobić domowe eklerki?
Domowe eklerki – składniki
Aby przygotować domowe eklerki, potrzebujesz kilku składników na parzone ciasto. Tylko z takiej masy powstanie idealny ekler, który po upieczeniu możesz napełnić dowolnym kremem lub bitą śmietaną. Jak zrobić parzone ciasto? Musisz przygotować:
- 200 gramów mąki
- 4 jajka
- 125 gramów masła
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 szklankę wody
Oczywiście oprócz składników na ciasto musisz mieć też coś, czym nadziejesz doskonałe eklerki. Możesz zrobić krem budyniowy lub ubić śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru. Całość warto polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najważniejsze jest jednak ciasto, pamiętaj o tym.
Jak zrobić domowe eklerki?
Czas na przygotowanie pysznych domowych eklerków. Zacznij od roztopienia w rondelku masła. Uważaj, by się nie przypaliło – najlepiej robić to na małym ogniu. Dodaj szklankę wody i zagotuj całość. Następnie wsyp mąkę i ucieraj lub miksuj tak długo, aż zauważysz, że w garnku powstaje masa bardzo gęsta i idealnie gładka. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy zaczyna odchodzić od brzegów garnka. Przełóż je z garnka do miski i poczekaj, aż ostygnie. To bardzo ważne, gdyż w następnym kroku dodajesz do niego jajka. Jeśli ciasto będzie zbyt ciepłe, jajka się zetną. Powoli dodawaj do masy po jednym jajku i cały czas mieszaj lub miksuj na niewielkich obrotach. Masa musi być gładka. Ciasto jest już gotowe. Teraz czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Teraz, za pomocą rękawa cukierniczego, nakładaj na papier ciasto w kształcie eklerków. Pamiętaj, by zachować odstępy między ciastkami, gdyż te urosną. Piecz eklerki przez 20 minut – gdy będą lekko złote, to czas, by wyciągnąć je z piekarnika. Po ostudzeniu eklerków możesz przekroić je na pół i posmarować wybraną masą.
Eklerki z kremem to niebiańska przekąska. Koniecznie przygotuj ją dla siebie i bliskich – z takimi dodatkami, jakie smakują Wam najbardziej.